Duizenden nieuwe banen in regio Amsterdam door buitenlandse bedrijven

25 januari 2018

In 2017 hebben 143 nieuwe buitenlandse bedrijven een kantoor geopend in de metropoolregio Amsterdam. De regio blijft geliefd als vestigingslocatie voor buitenlandse bedrijven. Zij zorgen er naar verwachting voor dat er over drie jaar meer dan 2.700 extra banen zijn. Uitbreidingen van al gevestigde buitenlandse bedrijven leverden daarnaast nog eens ruim 4.100 nieuwe banen op in 2017. Afgelopen jaar werd ook aangekondigd dat de European Medicines Agency (EMA) naar Amsterdam komt. EMA moet vanwege de Brexit uit Londen vertrekken.

Wethouder Udo Kock (Economie): “Door de strategische ligging in Europa, de goede logistieke verbindingen, de data-hub functie en de aantrekkingskracht van Amsterdam op talent, heeft Amsterdam een krachtige concurrentiepositie als vestigingslocatie voor buitenlandse bedrijven en start-ups. Die goede positie levert Amsterdam en de regio ontzettend veel banen op; vorig jaar meer dan 6.500. En daar zitten de banen die het European Medicines Agency met zich meebrengt nog niet bij. Belangrijk is dat Amsterdam de komst van deze bedrijven niet als vanzelfsprekend ziet, maar dat we in de stad en regio blijven investeren in infrastructuur, het bouwen van kantoorlocaties, internationale scholen en huisvesting.”

Internationale positie regio Amsterdam

De sterke concurrentiepositie van Amsterdam is ook terug te zien op de internationale ranglijsten voor 2017. In de Global Location Trends van IBM staat onze regio op de tweede plek wereldwijd als het gaat om het aantrekken van buitenlandse investeringen. Amsterdam neemt de derde plaats in binnen de EU op de Global Power City Index voor het aantrekken van talent en bedrijven, en is volgens de Safe Cities Index van de Economist ook de veiligste stad binnen de EU. Deze sterke positie, in combinatie met verbeteringen in het vestigingsklimaat en marketing - en acquisitie activiteiten zorgen voor deze goede resultaten.

Amerikaanse bedrijven blijven grootste investeerder

Noord-Amerikaanse bedrijven zijn in 2017 de grootste investeerders: 36% van de nieuwe bedrijven en 53% van het aantal banen komt hier vandaan. Een voorbeeld is BAMtech Media, een bedrijf dat streamingdiensten op het gebied van sport verzorgt en vanuit het kantoor in Amsterdam-Noord nu werk biedt aan 60 mensen. De EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) volgt als tweede met 36% van de nieuwe bedrijven en 23% van het aantal banen. Met 25% van de nieuwe bedrijven en 23% van de banen uit Azië, blijven de investeringen uit die regio stabiel. Noord-Amerika is ook koploper met uitbreidingen van bedrijven: de regio is goed voor 57% van het aantal banen bij uitbreidingen. De bedrijven die uitbreiden zijn vaak start-ups die snel opschalen, zoals Netflix en FashionTrade, maar ook multinationals zoals Infosys en Asics breidden uit in 2017.

ICT, financieel-zakelijke dienstverlening en de creatieve industrie zijn de belangrijkste sectoren waarin bedrijven vanuit de hele wereld hier actief zijn, maar ook de sectoren life sciences en agri-food deden het in 2017 goed. Qua activiteiten van bedrijven zijn het nog steeds vooral (Europese) hoofdkantoren (38) en marketing- en saleskantoren (84) die de boventoon voeren.

Brexit en de European Medicines Agency

Het voorgenomen vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft in 2017 tot gevolg gehad dat de EU heeft besloten dat de EMA zich vanaf 2019 in Amsterdam zal vestigen. Dit zorgt ervoor dat Nederland aantrekkelijker wordt voor life sciences- en aanverwante bedrijven; zij hebben een voorkeur om in de buurt van deze belangrijke Europese toezichthouder gevestigd te zijn. Amsterdam zet zich actief in voor het goed begeleiden van de EMA en haar personeel naar de hoofdstad en regio. Samen met de partners van Invest in Holland zorgt Amsterdam dat het talent en de bedrijven die in de spin-off van EMA naar Nederland komen een plek kunnen vinden in de regio Amsterdam of breder in Nederland.

Knelpunten

De keuze van internationale bedrijven voor de regio Amsterdam is niet vanzelfsprekend, wereldwijd is er grote concurrentie om buitenlandse bedrijven aan te trekken. In 2017 nam het aantal bedrijven dat voor regio Amsterdam koos licht af ten opzichte van 2016, toen 157 bedrijven zich hier vestigden. Dit is onder andere te verklaren door een terugloop van buitenlandse investeringen in Europa, krapte op de kantorenmarkt, stijgende prijzen en onzekerheid rondom Brexit en regelgeving. Bedrijven stellen hun beslissing uit tot dat er meer duidelijkheid is.

Regionale verschillen

Internationaal talent is cruciaal voor bedrijven en deze medewerkers wonen graag in steden. Ten opzichte van voorgaande jaren neemt het aandeel bedrijven dat in Amsterdam landt ten opzichte van de regio toe. Door marketing en communicatie probeert amsterdam inbusiness dit te veranderen; buitenlandse bedrijven kunnen zich ook goed vestigen in Amstelveen, Haarlemmermeer, Almere of een andere regiogemeente. De afstand tot het centrum van Amsterdam bedraagt vaak maar een half uur. De stad zet zich in om ook het internationale talent zo goed mogelijk te spreiden over de regio. Het openen en uitbreiden in 2017 van internationale scholen in Almere, Amstelveen, Hilversum, Haarlem en Haarlemmermeer is hier een goed voorbeeld van. In 2017 kwamen er 850 nieuwe plaatsen bij internationale scholen, voornamelijk in de regio buiten Amsterdam.

Over Amsterdam inbusiness

Binnen Amsterdam inbusiness werken de gemeenten Amsterdam, Almere, Haarlemmermeer en Amstelveen aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor internationale bedrijven. In 2017 is meer ingezet op acquisitie van bedrijven die vanwege de Brexit het Verenigd Koninkrijk moeten verlaten. Voor het aantrekken van bedrijven werkt Amsterdam inbusiness nauw samen met de Netherlands Foreign Investment Agency en het Invest in Holland netwerk, StartupAmsterdam, de Amsterdam Economic Board en Amsterdam Marketing – om de naam van de metropoolregio Amsterdam als vestigingslocatie in het buitenland te versterken.

(Bron: Gemeente Amsterdam)