Alfen gaat na beursgang voorlopig nog geen dividend uitkeren

13 maart 2018

Laadpalenfabrikant Alfen gaat op 22 maart naar de Amsterdamse beurs en hoopt op een opbrengst tot € 147 mln. Het bedrijf uit Almere publiceerde gisteren het prospectus, waarin staat dat het aandeel tussen de € 11,25 en € 15 moet kosten. Dat impliceert een waardering van € 225 mln tot € 300 mln.

Alfen verkoopt alleen bestaande stukken en er gaat maximaal 49% van het aandelenkapitaal naar de beurs. In dat geval hebben de begeleidende banken ABN Amro, Barclays en Rabobank/Kepler Cheuvreux de overtoewijzingsoptie volledig uitgeoefend. Met die zogeheten ‘greenshoe’ krijgen banken de mogelijkheid om extra aandelen te verkopen en binnen een maand terug te kopen als de koers keldert. De opbrengst voor het bedrijf ligt bij een volledige uitoefening van de overtoewijzingsoptie tussen de € 110 mln tot € 147 mln.

De beursgang is vooral bedoeld om Alfen op de kaart te zetten bij klanten, partners en beleggers. ‘Een beursnotering geeft naamsbekendheid, ook om potentiële werknemers beter te bereiken. In het buitenland, waar we snel willen groeien, is het ook direct een soort kwaliteitskeurmerk’, zei bestuursvoorzitter Marco Roeleveld onlangs in een interview met het FD.

Het bedrijf uit Almere is naast de productie van laadpalen voor elektrische auto’s, ook gespecialiseerd in de bouw van transformatorstations en legt elektriciteitsnetwerken neer voor glastuinbouw en industrie. Het bedrijf boekte een winst van € 1,2 mln in 2017 en Alfen verwacht dat de omzet dit jaar hoger uitvalt dan € 99 mln, waar dat twee jaar geleden nog € 61,5 mln was. De laadpalenmaker ziet de toekomst rooskleurig in omdat elektrisch rijden steeds populairder wordt en daarmee de vraag naar laadpalen groter.

Alfen groeit voornamelijk in het buitenland. In Nederland viel de verkoop van laadpalen vorig jaar zeer tegen. De verkoop van hybride auto’s, die een verbrandingsmotor hebben en deels elektrisch worden aangedreven, stortte in met 95% door het schrappen van fiscale voordelen voor zulke auto’s. Alfen had daar last van. Het verkocht vorig jaar de helft minder laadpalen in Nederland dan in 2016, blijkt uit het gisteren gepubliceerde prospectus.

Alfen gaat dit jaar, en op de middellange termijn, geen dividend uitkeren. Het met de beursgang opgehaalde geld wordt volledig geïnvesteerd in het bedrijf, meldde bestuursvoorzitter Roeleveld al eerder. Retailbeleggers hebben tot dinsdag 20 maart om zich te melden voor de 10% van de aandelen die voor hen gereserveerd is, institutionele beleggers hebben een dag langer. Alfen krijgt op Beursplein 5 de ticker ‘ALFEN’.

(Bron: FD)